Verlichting voor de woonkamer

Verschillende soorten verlichting

Staand licht

Behalve lampen die aan het plafond of aan de wand worden bevestigd, is er ook staand licht. Deze verlichting kun je verdelen in twee groepen: vloerlampen en tafellampen. Ze hebben dus met elkaar gemeenschappelijk dat ze bestaan uit een staander met bovenaan de lichtbron, die meestal naar beneden schijnt. Ook verschillen ze van andere lampen in dat ze niet bevestigd zijn aan een plafond of wand. Ze staan los op de vloer of tafel.

Vloerlampen

Een lamp die op de vloer staat, is meestal een grote lamp. Je ziet ze het meest in de woonkamer. Hier kun je een onderscheid maken tussen functionele vloerlampen en decoratieve vloerlampen. Bij de eerste variant heeft de lamp als hoofddoel om (iets) te verlichten. Een decoratieve lamp dient meer als decoratie. Bij vloerlampen kun je ook een onderscheid maken tussen modern en klassiek. Moderne lampen zijn vaak metaal- of wit van kleur. Klassieke lampen hebben vaak een bruinere kleur. Wat opvallend is, dat moderne lampen in een klassiek interieur worden toegepast. Omgekeerd zijn klassieke lampen ook in een modern interieur te vinden. Je hebt vloerlampen met meerdere poten en lampen met één poot (en eventueel een voetstuk). Je hebt lampen met een rechte stang en met een kromgebogen stang, de zogenaamde booglampen.

Tafellampen

Hoewel het woord tafellamp suggereert dat deze lamp op een tafel staat, is dat meestal niet het geval. De lamp staat ook wel op een dressoir, nachtkastje, wandrek, tv-meubel en veel op een bureau. Vandaar dat deze lamp ook wel bureaulamp wordt genoemd. Dit type lamp is er functionele lamp of als sfeerlamp. Als je de lamp gebruikt om bijvoorbeeld een boek te lezen, dan is dat voor functioneel gebruik. Zet je hem ’s avonds aan voor de gezelligheid, dan is het een sfeermaker. Net als bij vloerlampen heb je bij dit type lamp ook moderne en klassieke varianten. Ook de hoeveelheid poten en de vorm van de stang verschilt bij deze lamp. [-X-]

Deel dit artikel op Social Media:

Comments

comments