Tips voor tuinverlichting

Tuinverlichting

Ben je van plan om je tuin mooi te gaan verlichten? Tuinverlichting brengt niet alleen sfeer in je tuin, maar zorgt ook voor meer zichtbaarheid. Als je ’s avonds binnen of buiten zit, wil je natuurlijk nog wel een beetje kunnen genieten van je fraai aangelegde tuin. Ook kan tuinverlichting je een veilig gevoel geven doordat het minder inbrekers aantrekt. In ieder geval is het zo dat er veel soorten tuinverlichting zijn. Om je een beetje een beeld te geven van wat er allemaal op het gebied van tuinverlichting mogelijk is, lees je hier handige tips. Doe inspiratie op en haal er je voordeel uit!

Staand of aan de gevel

Sommige plekken zijn beter dan andere voor tuinverlichting. Wil je vooral een praktisch geplaatste lamp waardoor je ’s avonds gemakkelijk het sleutelgat kunt vinden? Dan is het verstandig om een lamp of lantaarn aan de gevel te plaatsen. Wil je voornamelijk dat de tuin ’s avonds mooi verlicht wordt? Dan kun je een grote lantaarn kiezen die in één klap je hele tuin verlicht. Als je voor goedkope oplossingen gaat, zoals spotjes, dan is het een idee om de verlichting buiten het zicht achter planten te plaatsen. Zo geef je ’s avonds een mysterieus randje aan je planten. Wat in ieder geval slim is: een lamp bij het terras. Als je in het donker buiten zit, is dit echt een must.

Meer sfeer in de tuin

Tuinverlichting zorgt als geen ander voor een goede sfeer. Het is daarbij wel belangrijk dat je niet teveel verlichting plaatst, vooral niet als de lampen fel licht geven. Het spel met het donker is wat verlichting juist zo bijzonder maakt. Het gaat allemaal om het contrast. Zet maar eens een paar waxinelichtjes op de grond neer en je zult zien dat je tuin rechtstreeks uit een romantische film lijkt te komen. Wat je ook kunt doen is een lampje achterin de tuin te plaatsen. Dit kan je tuin langer laten lijken. Hou je van kleur, dan is er ook gekleurde tuinverlichting verkrijgbaar. De combinaties zijn eindeloos.

Hou het verlichtingsplan bij

Bij het plaatsen van tuinverlichting hoort dat je een verlichtingsplan opstelt. Mocht het zo zijn dat je in de tuin gaat graven of andere werkzaamheden gaat uitvoeren, dan wil je niet dat je op draden stuit. Om die reden is het slim om bij aanleg van de draden een tekening te maken waarop je de plekken en afstanden van de verschillende lampen aangeeft. Het slimste is natuurlijk om dit bij aanleg van de tuin te doen [-X-].

Deel dit artikel op Social Media:

Comments

comments