Hoe kun je een kleine keuken zo efficient mogelijk inrichten?

Compact wonen is helemaal de rage, maar inboeten op plaats in de keuken is niet zo praktisch. Om te koken heb je best wat ruimte nodig. Een pan hier, een mixer daar, en voordat je het weet staat je keuken helemaal vol. Gelukkig zijn er veel manieren om een kleine keuken zo in te richten dat je de beschikbare ruimte efficiënt gebruikt terwijl het ook mooi oogt. Met deze tips heb jij in een handomdraai een kleine keuken die ideaal is voor jou.

Wees slim met opbergruimte

De belangrijkste tip die je kan krijgen is dat het bij een kleine keuken nog belangrijker is om slim om te gaan met opbergruimte. Je kan ingebouwde kasten met een railsysteem overwegen, deze zijn vaak dieper dan standaard kasten en er past meer in. Met leuke gadgets zoals een bestekbak en opbergrekken voor je servies kan je meer ruimte creëren, terwijl de inhoud van je kasten wel overzichtelijk blijft. Je kan ook de muren gebruiken, door met haakjes of magneetstrips te werken waar je handdoeken of bestek kwijt kan. Hoe meer aanrecht je vrij houdt, hoe beter.

Denk in zones

Bij een kleine keuken kan het handig zijn om in zones te denken. Hiermee wordt bedoeld dat je overweegt welke taken je allemaal in je keuken gaat doen, en dan je inrichting hierop afstemt. De gootsteen, vaatwasser en afvalbak heb je nodig bij het schoonmaken. Deze zet je dus best dicht bij elkaar. Kies een deel van je keuken uit waar je altijd je snijwerk zal doen en zorg ervoor dat dit proper en leeg blijft, met de messen in een lade dichtbij. Je benut de ruimte niet enkel efficiënter, maar maakt het koken zelf ook een stuk makkelijker.

Vermijd overbodige keukenapparaten

Hoewel het verleidelijk kan zijn om de nieuwste keukenapparaten in huis te halen, moet je hier twee keer over nadenken als je een kleine keuken hebt. Elk apparaat neemt plaats in beslag, oftewel op je aanrecht oftewel in je kast. Kies liever voor een 5-in-1 keukenmachine in de plaats van een blender, groentesnijder én hakmolen te kopen. Als je toch apparaten hebt die je amper gebruikt, overweeg deze dan op te bergen in een andere ruimte dan de keuken. Je kan ze gewoon uit de berging galen wanneer je ze nodig hebt.

Deel dit artikel op Social Media:

Comments

comments