Helder en schoon water in je vijver

Vijver met koikarpers
Vijver met koikarpers

Als trotse eigenaar van een tuin met vijver wil je dat je vijver in topconditie blijft. Mooie decoraties, een flink stel vissen, en helder water. Stuk voor stuk kenmerken die een mooie vijver van een minder mooie vijver onderscheidt. Maar hoe voorkom je nu dat je vijver troebel wordt en je je vissen niet meer kunt zien? Daarvoor kun je een vijverfilter aanschaffen. Vijverfilters zijn doelgerichte apparaten die ervoor zorgen dat je vijver constant goed onderhouden is. Je hebt er dus geen omkijken meer naar.

De doelgerichte functie van vijverfilters

Troebel en vies water: het is één van de nachtmerries van de eigenaar van een vijver. Als je een groene vijver hebt kun je natuurlijk niet meer van je vissen genieten. Zweefalgen verpesten het aangezicht, maar ook als je teveel vissen hebt loopt het water risico om troebel en ongezond te worden. Om die reden is het hebben van een vijverfilter cruciaal.

Er zijn verschillende soorten vijverfilters op de markt maar het doel ervan is hetzelfde: het water weer helder en gezond maken. Een veelvoorkomend probleem is dat er niet genoeg koolstofdioxide in de vijver is. Heb je planten in de vijver, dan is er koolstofdioxide nodig. Planten groeien namelijk alleen als deze stof aanwezig is. Met het plaatsen van een goed filter kun je de samenstelling van het water aanpassen en zo gezonder maken voor plant en vis.

Wat voor soort vijverfilter heb je nodig?

Zoals gezegd zijn er diverse typen vijverfilters in de winkel verkrijgbaar. We maken onderscheid tussen de zogenaamde beadfilters, oeverfilters, drukfilters, en meerkamerfilters. Afhankelijk van het type zet je het vijverfilter in de vijver zelf of aan de rand. Het is afhankelijk van de grootte van je vijver wat voor soort filter je het beste kunt gebruiken. Let daarom altijd op bij het uitzoeken van een vijverfilter. Ook is het afhankelijk van hoeveel vissen je hebt wat voor soort filter je nodig hebt. Bij vissen is gezond water nog belangrijker, waardoor een actievere filter belangrijk is.

Wat je nog meer moet weten over vijverfilters

Een goede vijverfilter is verkrijgbaar bij de betere tuin- of vijverhandel. Een passend vijverfilter kiezen is geen lastige klus, het is vooral belangrijk dat je de vijver zelf ook goed in de gaten houdt. Houd rekening met het aantal vissen, de ondergrond, het aantal vissen in je vijver, en de algemene kwaliteit van het water. Zo geniet je nog het langst van je mooie vijver.

Deel dit artikel op Social Media:

Comments

comments