Geen worteldoek maar bodembedekkers!

Bodem bedekkers

Onkruid in de tuin is een van de grootste ergernissen. Zoals een oud spreekwoord luidt “voorkomen is beter dan genezen” kan ook onkruid het beste voorkomen worden. Dit kan door middel van worteldoek, cacaodoppen, houtsnippers maar er is ook een groene oplossing, namelijk de bodembedekker. De categorie bodembedekkers omvat een groep planten die een kruipende groeiwijze hebben en daardoor de hele bodem begroeien. Hierdoor kan zonlicht niet meer de grond bereiken waardoor onkruidzaad niet tot ontkieming komt.

De bodembedekker kan worden onderverdeeld in de groenblijvende en niet groenblijvende variant. De meest mensen hebben de voorkeur voor een plant die jaarrond wintergroen is zodat ze altijd kleur hebben in de tuin. Tevens is de kans op onkruid bij deze groep groenblijvende bodembedekkers kleiner dan een plant die wel zijn blad verliest.

Hieronder volgen 3 veelgebruikte bodembedekkers.

1. Waldsteinia

Ook wel Goudaardbei genoemd is een van de meest gebruikte bodembedekkende planten. De plant houdt jaarrond zijn blad waarbij de bladeren in het voorjaar tot het najaar een groene kleur hebben en in de winter naar een meer roodbruine kleur veranderd. In het voorjaar bloeit de Waldstenia met kleine gele bloempjes. Onderhoud heeft de plant nauwelijks nodig, in het voorjaar bemesten en bij aanhoudende droogte sproeien is het enige wat de plant nodig heeft.

2. Vinca

De Maadenpalm is een groenblijvende bodembedekker met sierlijke groene twijgen. De plant groeit zowel in de volle zon als in de schaduw. Belangrijk is dat de grond voldoende vochtdoorlatende is en voldoende voedingstoffen bevat. Hierdoor behoudt de plant zijn mooie, groene kleur met glimmend blad. In het voorjaar bloeit de plant, afhankelijk van de gekozen cultivar met blauwe, paarse of witte bloempjes.

3. Cotoneaster

De Cotoneaster, beter bekend als de Dwergmispel is een klassieke bodembedekker die ook veel door gemeenstes wordt gebruikt. De plant is onderhoudsarm, jaarrond wintergroen en groeit op vrijwel iedere doorlatende bodem. Het blad is groen van kleur, ovaalvormig en (licht) glimmend. Naast het gebruik als bodembedekker in vakbeplantingen en borders, is de Cotoneaster ook erg geschikt voor de aanplant van een talud.

Deel dit artikel op Social Media:

Comments

comments