Bouwkundige keuring: wanneer en waarom ?

Bouwkundige inspectie

Je hebt een mooi huis op het oog en wilt heel graag een bod doen en het huis je eigen maken. Maar eerst: de bouwtechnische keuring! Wat is dit precies, waarom moet je het doen en wanneer: voor of na het uitbrengen van een bod?

Wanneer?

Het is het meest ideaal om de keuring te laten uitvoeren voordat je een bod doet op de woning. In de praktijk is dit meestal niet te doen, omdat er meer mensen op de woning azen. Daarom is het in dat geval een goede optie om een bod onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring te doen. In dat geval kun je nog je bod aanpassen of terugtrekken in het geval dat er nog heel wat verbouwd of gerenoveerd moet worden.

Waarom?

De reden waarom je een bouwtechnische keuring moet laten uitvoeren op de woning die je wilt kopen, is om deze te inspecteren op gebreken. Het is verstandig om dit bij ieder huis te doen, maar vooral bij huizen die al wat ouder zijn, zodat je als koper meteen weet waar je aan toe bent. De ervaren bouwkundige van bijvoorbeeld Homekeur maakt dan een bouwtechnisch rapport, zodat je op papier kunt zien wat de staat van de woning is.

Verstandig

Het is aan te raden om altijd een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Meestal ben je helemaal weg op de woning en kun je geen minpuntjes eraan zien. Een neutraal oog kan het huis inspecteren op de staat van het huis en wat er nog aan gedaan moet worden. Als je er pas later achter komt dat er nog heel wat gerenoveerd moet worden, dan is dat natuurlijk zeer zonde.

Waar wordt opgelet?

Er wordt op een groot aantal punten gelet tijdens een bouwtechnische keuring. Daarbij begint het bij de fundering en kruipruimte, maar komen er vervolgens diverse andere zaken aan bod. Het betreft overigens niet alleen de zichtbare onderdelen, zoals de muren, het metselwerk, het dak, de kozijnen en een eventuele schoorsteen, maar ook de onzichtbare. Voorbeelden daarvan zijn de riolering en het leidingwerk. Ook van bijgebouwen, zoals schuren en garages, wordt de bouwkundige staat beoordeeld. Ten slotte stelt men bepaalde risico’s vast en wordt er een kostenraming verzorgd.
Het blijkt wel dat hier specialistische kennis voor nodig is. Schakel daarom een professioneel bureau in om de keuring te laten uitvoeren. Niet alleen vanwege de ervaring met bouwkundige inspecties, maar ook zeker vanwege het feit dat een dergelijk bureau met een neutrale blik naar de woning kijkt. [-X-]

Deel dit artikel op Social Media:

Comments

comments